03 december 2010

Juldekorationer


Det har blivit den tredje december och det är två dagar till andra advent. Detta är en tidpunkt då de flesta har plockat fram åtminstone en del av sitt julpynt. Då man går ute i mörkret ser man i allt fler fönster en ljusstake eller en stjärna som lyser upp lite mysigt eller diverse änglar och tomtar som pryder trappor och dörrar. De flesta satsar på relativt traditionell julpyntning, så jag tänkte erbjuda två alternativ för den som inte redan nu vill få huvudvärk av alla nissar som tittar på en varhelst man rör sig eller den vars rum helt enkelt inte är designat för en ljusstake modell nittiotal.

Det första är ganska enkelt men ger en lagom vintrig effekt i fönstren hemma hos dig. Allt du behöver är en flaska snöspray (som finns att köpa på t.ex. tiimari) och lite fantasi. Snöspray fäster på glasytor och ser ut som - just det - snö. Man kan med andra ord skapa lite mer hållbara snölandskap än de Chrisse föreslog i gårdagens inlägg. Ett tips är att klippa ut "snöflingor" i papper och använda dem som schablon. Eller varför inte göra en snökant på badrumsspegeln? (Passa dig bara så att du lämnar så pass mycket tomt att mamma/syster kommer åt att se sig i spegeln, annars kan det bli livat).
Då julen är över är det bara att plocka fram fönsterputs och hushållspapper, det lossnar snällt men kan bli lite kladdigt, så bara vatten fungerar inte. Och så blir mamma säkert glad om du tvättar fönstren också.

Mitt andra tips är om möjligt ännu enklare. Allt du behöver är en stor glasburk och en ljusslinga. Stoppa in ljusslingan (eller slingorna) i burken och ställ den på önskad plats. Man kan använda olika färger på slingan enligt behov. Glaset speglar sen fint lamporna och skapar passlig mysbelysning.
Detta kan även användas för att t.ex dekorera en trappa, men se då till att använda lampor för utebruk och kolla att den inte står på en plats där det lätt snöar in i den.

Vill man vara extra kreativ kan man ju alltid göra två flugor på smällen och snöspraya glasburken också. Men skyll inte på mig sen om det blir lite för mycket.

Jag önskar alla en skön helg, passa på att ta dig ut i friska luften, njut av det härliga vädret och testa Chrisses snötips. Bondförnuft rekommenderas dock varmt!

Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar