07 december 2010

Billiga(re) klappar?


En slips åt pappa, en klocka till mamma, en tavla till farmor, lego till brorsan, ett biobesök till bästa vännen... Listan med presenter som ska införskaffas blir snabbt lång, för att inte tala om hålet den bränner i våra redan ack så tomma plånböcker.
Man behöver dock inte bli urfattig bara för att det är jul. Det finns alternativ, bara man tar sig för att fundera lite på hur man vill genomföra det hela.

Till att börja med så kan man ju fundera på om man faktiskt behöver ge julklappar åt alla sina vänner och bekanta. Högst antagligen så är de flesta i samma situation som du och är väldigt öppna för alternativa förslag. I min kompiskrets har vi de senaste åren kört med två olika metoder för att minimera julklappsinköpen.

Den första kallar vi "julklappscirkel". Det innebär att alla inom en grupp där man ändå skulle ge klappar åt varandra skriver sina namn på lappar som sen sätts i en burk, och så får alla dra en. På så sätt behöver alla bara köpa en klapp men får ändå en. Dessutom kan man om man vill på förhand bestämma ett värde på presenten så man vet hurudana summor det handlar om.
Vårt andra alternativ, som vi satsar på detta år eftersom vi är ganska många, är att man skippar klapparna och gör något tillsammans istället. Vi satsar på middag, men t.ex. bowling skulle väl också fungera.

Sedan, vilket kanske passar sig bättre för klappar till fastrars mostrar och kusiner, är att helt enkelt använda mindre pengar. Här kommer några förslag på hur man kan göra det:


  • Ge bort tjänster. En present behöver nödvändigtvis inte vara materiell. Utnyttja dina talanger och ge bort presentkort istället. Erbjud dig att ge någon en datakurs, en halvtimmes massage eller varför inte skotta snö?
  • DIY. Det finns massvis med saker man kan laga själv för en relativt billig peng. Här kommer exempel:
  1. Kalender (se bilden). Klipp och klistra, använd dina favoritbilder eller rita. Finns på Tiimari för några euro
  2. Mugg (se bilden) eller annat porslin. Allt du behöver är något att måla/rita på (finns i hobbyaffärer för under 5 euro) och porslinsfärg som målas eller ritas på.
  3. Textiler (t.ex. en personlig tygkass). Rita, måla eller tryck på vad som helst. Färg finns i hobbyaffärer. Batikfärgning är också ett kladdigt med roligt alternativ.
  4. Ljus. Lite mer komplicerat med stearin och vekar och grejer, men fint resultat.
  5. Tvål. Allt som behövs är tvålmassa som skall smältas och gjutas i formar (tips: använd mjölkpaket) och lite olja med doft (och eventuellt färg)
  6. Baka. Allt från julgodis till bröd svängs ihop för en verkligt billig peng, packa i loppisfyndade glasburkar.
  7. Fotoramar/album. Går lätt att laga med diverse material och kan också beställas från t.ex. Ifolor, men då får man betala mera.
Då man lagar t.ex. tvål eller ljus kan det löna sig att laga större "satser" med lite variationer så att man ger samma åt både mormor och farmor, att köpa material till enstaka kan bli dyrt. Vill man kan man ju ha julklappsverkstad med en kompis och dela på materialet.

Jag intygar att många blir gladare av en lite mer personlig present än något man bara köpt i förbifarten. Det är inte heller så svårt, bara man använder fantasin.
Det här håller på bli så långt att det är dags att avsluta, men om du undrar något så fråga på, jag har testat alla ovanstående grejer.

Lycka till med julpysslet och gonatt, Anna

2 kommentarer:

  1. Anna, varfor e de en bild pa mig dar? O.o :D

    SvaraRadera
  2. För att di e snygg ;)
    Du råka komma högst upp i det första paket foton jag hittade :P

    SvaraRadera